Wiosna ;]

Temat: Do Darka S.. zdradzam tajemnice......
mnjiodek wrote: PARZENIE ja wkładam wędzone mięso do wrzątku na 10 min. i potem wyłaczam gaz i czekam az ostygnie ...zachowuje smak i kolor, i nie traci soczystosci... SOLENIE nie tylko ... mięsa....tylko tam dochodzi jeszcze trzymanie w ziemi..:-)) PEKLOWANIE nie polecam saletry.. zawsze to chemia.... w zasadzie saletra dodawana jest po to, by mięso nie traciło różowej barwy.. zamiast saletry można dodać cukier, efekt ten sam, a zdrowsze....czasem w przypadku przedawkowania saletry, lub gotowego roztworu peklującego, mięso może się porozwalać na kawałeczki w trakcie dalszej obróbki.... a obydwie metody sa dobre , tzn ta na mokro  jest imho lepsza, jeżeli chcesz mięso czy wędlinę potem po wędzeniu odparzac , natomiast metoda na sucho jest lepsza, jeżeli chcesz mięso podsuszać po wedzeniu... zgłodniałem... hi hi...
Źródło: topranking.pl/1172/do,darka,s,zdradzam,tajemnice.php



Temat: Staś!
Użytkownik "Pamelka" A wiesz, ze nigdy domowo peklowanego miesa nie jadlam!? Kurde?!!! To musi byc pyszne!!! --------------------- Domowopeklowanego to nie pamiętam... choć pamiętam te wielkie szynki z kością na stole wigilijnym. Jak prababcia sama peklowała szynki, to ja miałem ze cztery-pięć lat. Pamiętam, że nie chciała mi dać wanny w której mięso peklowała - takiej bardzo, bardzo wielkiej... ja wtedy z metr długości miałem - fajniej, całej szklanej ( a nawet więcej, bo wytłoczonej ze szkła, czyli bez żadnych łączeń) na akwarium. :-))Za to znakomicie pamiętam szynki, które dawaliśmy zaprzyjaźnionym do wędzenia... one też były peklowane w saletrze prze co najmniej dwa tygodnie :-))) Pozdrawiam Darek
Źródło: topranking.pl/1172/stas.php


Temat: Staś!
czyli bez żadnych łączeń) na akwarium. :-))Za to znakomicie pamiętam szynki, które dawaliśmy zaprzyjaźnionym do wędzenia... one też były peklowane w saletrze prze co najmniej dwa tygodnie :-))) U nas nigdy...
Źródło: topranking.pl/1172/stas.php


Temat: spożywcza...
wymyslono po to, zeby przechowywac mieso przez dlugi czas bez lodowki.
Źródło: topranking.pl/1746/spozywcza.php


Temat: KFC w Gdyni
A to ci, co słyną z panierowania nieświeżych kurczaków. Czym tu sie entuzjazmować? Czy takie żarcie jest rzeczywiście takie ważne? Przyprawy świetnie maskują zapach starego mięsa. KFC - bardzo lubię, bardzo. A co do starego mięsa, to musisz wiedzieć, że homo sapiens jest PADLINOŻERCĄ, no niestety ale taka jest prawda. Dlatego jadamy mięso i nie mamy kłów, bo nasi przodkowie nie polowali, tylko jedli to, co zdechło. Po co się więc odcinać od korzeni ? ;-) Zresztą zdecydowana większość mięsożerców lubi mięso nadpsute - skruszałe. Dla psów śmierdzące mięso jest największym smakołykiem i nic im się od zjedzenia takiego nie stanie. Krokodyl chowa zdobycz pod wodą na jakiś tydzień zanim ją zje. Po to jest peklowanie, gotowanie, wędzenie. dc
Źródło: topranking.pl/1757/kfc,w,gdyni.php


Temat: Szkoła przetrwania czyli jak przeżyć w Kaczej RP
... sklepów, piwnic, Nettów lub Biedronków i na działkę we w Piątek godz. 11:0 na "wędzenie" peklowanych mięs !! .. a w "robocie" oczekują "maksymalizacji efektów"..!!!! .. ??? >Pan Henryk.log na pewno...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,28,30886493,30886493,Szkola_przetrwania_czyli_jak_przezyc_w_Kaczej_RP.html


Temat: Mięsny
ceny zaczynaja się od 30 zł za takie swojskie wyroby, bez ulepszaczy i dodatków). Dodatkowo mam znajomego - kierownika hurtowni mięsa, wiec inne rzeczy tez miał bym taniej. Głownie skupil bym...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26,104027640,104027640,Miesny.html


Temat: Grochowka?
najlepszy wg mnie przepis: 1 peklowana golonka (lub ok.40-50 dag wędzonki, np boczku - ale golonka najlepiej) 10 dag. wędzonego boczku 2 duże cebule,włoszczyzna ziele ang., ziarna pieprzu i jałowca (daję ... min aż groch będzie miękki. Golonkę z wywaru oczyszczam - wywalam skórę i kości, mięso drobno kroję. Boczek wędzony na drobno, na patelnię, jak sie trochę zrumieni, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli, kończę ten proces. Część grochu (ze dwie łyżki wazowe) odkładam, resztę miksuję i dodatkowo przecieram przez sito. Do tego wrzucam odłożony wcześniej groch, mięso oraz podsmażony uprzednio...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,48472433,48472433,Grochowka_.html


Temat: gdzie kupić saletrę lub sól peklującą?? (Wrocław)
przyprawy grilowej, majeranku , suchego czosnku i tej soli peklowej (producent pisze 20-30 g soli na 1 kg mięsa, ale to - jeśli na sucho - dużo za dużo). Te składniki mieszam, wcieram w mięso, zawijam je szczelnie w woreczek foliowy, kładę na górną półkę lodówki i po tygodniu - dwu ...hulaj dusza. Wędzenie, gotowanie, pieczenie a wynik - palce lizać. Czego...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,51992319,51992319,gdzie_kupic_saletre_lub_sol_peklujaca_Wroclaw_.html


Temat: Peklowanie
peklowac krocej, hal65 napisała: > Nie umie zrozumiec jednej rzeczy ze jak pekluje do wedzenia to nie jest > przesolone a jak pekluje tym samym sposobem i chce mieso podusic to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,105763306,105763306,Peklowanie.html


Temat: ile soli do pieczonej karkowki?
Gość portalu: gosc napisał(a): > Czyli 40 dkg soli na 2 kg miesa to chyba za duzo???? no ja pisalam o tej ilosci soli do peklowania na 3l wody, bo mieso plywa,poniewaz nie dostalas innej odpowiedzi staram sie zeby wyszla dobra, my robimy tez tak do wedzenia,
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,96109822,96109822,ile_soli_do_pieczonej_karkowki_.html


Temat: wedzonki
peklowanie mokre, na 2.5 kg schabu 8.5 dkg peklosoli (ja daję pół na pół peklosól z solą niejodowaną 4.5 dkg peklosoli i 4 dkg soli) 1 litr wody, kilka ziarnek ziela, ... dodać starterowe kultury bakteryjne. Tak przygotowane mięso zanurzyć w roztworze, tak aby mięso było całkowicie przykryte. Peklować męso w temp. ok 6 st. przez 10 dni. Co 1-2 dni przewracać mięso ... do wyschnięcia. Teraz powinno nastąpić wędzenie. Jeżeli nie mamy takiej możliwości możemy póżniej powiesić w piwnicy i codziennie kontrolować stan mięsa, aż do chwili, gdy uznamy, że nadaje się do konsumpcji. ... 1 godzinę parzenia na każdy kilogram mięsa. pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,86887321,86887321,wedzonki.html


Temat: Zgroza
peklowanie jest dość starym procesem i w zasadzie ma znaczenie bardziej ozdobne.Proszę to przeczytać. Mało treści,sporo wiedzy a co najważniejsze- ostrzeżenie o niebezpieczeństwach: zdrowie.chojnice.pl/?id=50 Zwracam uwage na dwa ostrzeżenia-nadmiar saletry powoduje powstawanie azotynów,a te są kancerogenne(rakotwórcze).Drugie- nie nalezy peklować miesa z kością bowiem szybko się zepsuje. Ale to wszystko jest w tym artykule. Ryby do wędzenia soli się.Nie pekluje się,a też są...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,80730866,80730866,Zgroza.html


Temat: kiełbasa świąteczna.
kiełbasa świąteczna. Jeżeli ktoś będzie robił kiełbasę na święta to już najwyższy czas zapeklować mięso. ja przygotowałem mięso do peklowania w nidzielę i mięso już się pekluje w czwartek nabijanie kiełbaśnic i wędzenie. część będzie na białą kiełbasę. postaram się jutro wklepać przepis jeżeli oczywiście ktoś jest zainteresowany :) pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,40097189,40097189,kielbasa_swiateczna_.html


Temat: Wędliny coraz gorsze???????????????????????
To prawda. Są często gumowate i bez żadnego smaku dlatego polecam szynkę własnej roboty. Ja ją mam na stełe w swoim domu. Kupuję szynkę i schab , pekluję a następnie wędzę. W każdym mieście są usługi wędzenia mięsa. Takie mięso trzeba najpierw zapeklować licząc 6 dkg soli na kilogram mięsa. Do soli dodaję łyżeczkę cukru, pół łyżeczki saletry, pieprz czarny, ziołowy i ... w wędzarni. Nie zapomnijcie naznaczyć która jest polędwiczka by poprosić o słabsze i krótsze wędzenie Mówię wam PYCHAtAKIE MIĘSKO MOŻNO TEŻ UPIEC pOZDRAWIAM KRYSTA
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7477767,7477767,Wedliny_coraz_gorsze_.html


Temat: jak upiec mięso
jak upiec mięso Tak naprawdę mam na myśli szynkę. Chciałabym, żeby była dobrze przyprawiona i nie wiem czy i jakiej powinnam użyć marynaty a może peklować tak jak do wędzenia (tylko...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9318288,9318288,jak_upiec_mieso.html


Temat: Wędliny domowe - sposób na oszczędnośc
wtedy gwarancję, że nie będzie za słona. Szynkę 1-2 kg peklujemy ok 1,5-2 tyg. później możemy ją wędzić lub parzyć. Żeby była soczysta, jeśli nie mamy praski, parzymy w ją np....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,90311796,90311796,Wedliny_domowe_sposob_na_oszczednosc.html


Temat: co to jest szołdra?
Niesamowicie uczenie to wszystko wygląda. Nie jestem taka pewna, czy rosolenie mięsa, sodry, spyrki i sadła na korycie po świniobicu przed wędzeniem to to samo, co marynowanie i peklowanie. Wydaje mi się, że nie. Nie używa się do tego ani octu (jak przy marynacie), ani żadnych azotanów (jak przy peklowaniu). marynować: konserwować w occie z dodatkiem przypraw smakowych i korzeni; przyrządzać marynatę; peklować: konserwować mięso w roztworze soli kuchennej z saletrą i przyprawami; Na Orawie jest także szołdra w odmianie siondra oraz związane z tym słowa rosolić, rosół (zob. Słownik gwary orawskiej J....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14682,14876651,14876651,co_to_jest_szoldra_.html


Temat: Białko mleka krowiego w parówkach???..
proszę...w wielkim skrócie i uproszczeniu. Mieso wieprzowowe ( klasy II) mieli się, miesza z dodatkami (przyprawy, białko sojowe, stabilizatory-np cytrynian sodu,glukopaza, jako przeciwutleniacz-askorbinian sodu, i oczywiscie mieszanka azotynu sodu (do peklowania))Tak przyprawione mięso jest homogenizowane, napychane do osłonek i poddawane obróbce termicznej. To jest "przepis" na dobre parówki tzn takie które zawierają ok 80 % miesa. I własnie kupując jakąkolwiek wędlinę nalezy czytać ile % miesadana wedlina zawiera. Jesli producent pisze, że parówki zawierają ok 80% miesa myslę ze są OK i ja takie kupuję dla dziecka. Unikam też wedlin wędzonych, ponieważ obecne wędzenie nie przypomina tradycyjnego...bez wdawania sie w szegóły bezpeczniejsze są weg parzone(jak najmniej wedzone)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,75967246,75967246,Bialko_mleka_krowiego_w_parowkach_.html


Temat: Szukam przedszkola dla wegetarianina
... a teraz odpowiedz na proste pytanie - ile osób w polsce mogło pozwolić sobie na choćby 10% tego spożycia mięsa co obecnie jakieś.... 400 lat temu? procentowo poprosze tomek
Źródło: topranking.pl/1758/szukam,przedszkola,dla,wegetarianina.php


Temat: Kraj raj
Boże jakie ono jest. Z wędzonek leje się woda(żywe mięso) bo ładuje się sól aby była większa waga. Ot i przyczyna chorób kardiologicznych.Obecne drożdżówki,bułki chleb nie do porównania z tamtymi np...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,904,87462510,87462510,Kraj_raj.html


Temat: Kolejny przypadek świecącej wieprzowiny
Kolejny przypadek świecącej wieprzowiny To chyba jest peklor, zbyt duza ilość w której peklowano mięso przed wędzeniem.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,902,95396560,95396560,Kolejny_przypadek_swiecacej_wieprzowiny.html


Temat: wędliny swojskie- przygotowanie do wędzenia
wędliny swojskie- przygotowanie do wędzenia Witam Poszukuję przepisów na przygotowanie surowego mięsa(szynka,polędwica, boszek) , jak peklować , w jakich ilościach: woda, sól, pieprz, czosnek, inne przyprawy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,35371683,35371683,wedliny_swojskie_przygotowanie_do_wedzenia.html


Temat: i co Wy na to?
i co Wy na to? ..." Obecnie zamiast komory do wędzenia wypełnionej dymem z tlącego się drewna wiśni, buku czy jałowca stosuje się dym w płynie. Jego produkcja polega na kontrolowanym ... metoda bardzo czasochłonna, bo takie wędzenie trwa niemal tak długo jak zwyczajne. Dlatego popularniejsze jest skrapianie, natryskiwanie i zanurzanie mięsa. Tu całe „wędzenie” trwa do dwóch minut – mięso jednocześnie zyskuje ... peklowaniu sól wędzalnicza. Technolodzy żywności zachwalają płynny dym jako środek chroniący środowisko, tani, wydajny i bezpieczny. Oczywiście nadal możemy kupować wędliny slowfoodowe, jednak zamiast 20 złotych za kilogram zapłacimy nie mniej niż 50 złotych, a w dodatku nie mamy co liczyć na równomierne zabarwienie mięsa tak mile widziane przez większość konsumentów.... " link do całego artykułu glinki.com/?l=zdht2z
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,56154317,56154317,i_co_Wy_na_to_.html


Temat: 4000/m-c - niech mi to ktoś wyjaśni
płacę po 22-25zł za kilogram obojętnie czego (szynka,schab,boczek)M-cznie raczej cieżko mi przeżrec więcej jak 2 kilo.(oczywiście sam pekluje i sam wędzi)Prosty rachunek. Nie jestem bogaczem ale zdecydowanie nie szczędze sobie na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23,78278361,78278361,4000_m_c_niech_mi_to_ktos_wyjasni.html


Temat: W polskich wędlinach nie ma mięsa
a co śmieszne na świecie nasze wędliny sa bardzo cenione - widac te na eksport sa inne... Ja polecam kupowac mięso kiedy jeszcze widac że to mieso, peklowac je i wedzic...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,28680,103611737,103611737,W_polskich_wedlinach_nie_ma_miesa.html


Temat: siatka na mięso z szynki
siatka na mięso z szynki Proszę o informacje, gdzie można dostać w Częstochowie siatkę na szynkę/mięso . Chodzi mi o taką sitkę, w której można wędzić mięso po peklowaniu. Dzieki z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,55,55641596,55641596,siatka_na_mieso_z_szynki.html


Temat: Gość Forum - Maciej Kuroń o gotowaniu
JEST. Czasami przygotuwuję własne wędliny. Kręcę z całą rodziną kiełbasy. Piekę boczek, pekluję szynkę i proszę mi wierzyć jest kolosalna róznica zarówno w jakosci jak i w smaku tych wyrobów. Mam na mojej działce koło domu własnorecznie zbudowaną wędzarkę, w której często wędzę nie tylko wędliny ale również ryby. Z czystym sumieniem polecam Państwu przygotowanie większej porcji pieczeni. Proszę mi wierzyć, że ... sposoby zarówno robienia kiełbasy, jak i wędzenia ryb i mięsa. Nie święci garnki lepią - każdy może spróbować, szczególnie latem na wakacjach uwędzić własnoręcznie złowioną rybkę albo kawałek schabu ze swojskiego ... wędzenia. Taka wędzarka umożliwia jednak głównie wędzenie na ciepło i na gorąco. Jeżeli chcemy wędzić na zimno, a jest to najszlachetniejszy i zarazem najbardziej pracochłonny sposób wędzenia, to musimy oddalić palenisko ... pomocy stalowej rury. Dużą zaletą tej wędzarki jest obok większych możliwości przygotowywania wędzonych ryb i mięs, także fakt, że nie mamy problemu z tłuszczem kapiącym na rozżarzone drewno. Do wędzenia można również przystosować niektóre rodzaje murowanego grilla. Nad paleniskiem układamy ruszt posypany grubym żwirem, na który będzie kapał tłuszcz z mięsa, czy ryb. Wyżej (ok.30 cm) umieszczamy drugi ruszt lub wieszak, na którym układamy albo wieszamy nasze ryby, mięsa i wędliny. Temperaturę podczas procesu wędzenia regulujemy zmieniając grubość warstwy żwiru.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,667,24261966,24261966,Gosc_Forum_Maciej_Kuron_o_gotowaniu.html


Temat: Do Darka S.. zdradzam tajemnice......
gupia wrotka dla Darek.S: ......Ale Ty nie bądź taki hop do przodku, i zdradź najistotniejsze - czyli jak przygotować mięso wo wędzenia. Jak peklować, w czym, itd. :-))) PARZENIE Proces ten ... smakową mięsa. W czasie tej obróbki w wodzie (można także w parze wodnej) następuje wzajemne przenikanie soku mięsnego do wody i wody do mięsa, czym tłumaczy się niewielkie straty parzonego produktu. ... wyniku pozbawienia produktu znacznej ilości wody) oraz nadanie charakterystycznego smaku i barwy. PEKLOWANIE Jest to działanie na mięso mieszanką peklującą suchą, mokrą lub jej roztworem wodnym. Mieszanina peklująca może składać się z soli kuchennej (chlorek sodu) lub saletry (azotan sodu). Wodny roztwór tej mieszanki nosi nazwę solanki peklującej. Solenie tak jak i peklowanie ma na celu utrwalenie produktu. Peklowanie ponadto utrwala żywą czerwoną barwę, która pozostaje po obróbce cieplnej mięsa. Rozróżnia  się następujące metody peklowania: Peklowanie suche - polega na dokładnym natarciu poszczególnych kawałków mięsa mieszanką peklującą. Natarte kawałki umieszcza się w basenach lub skrzynkach peklowniczych i utrzymuje w peklowni przez ustalony normą czas. Peklowanie suche powoduje pewne obniżenie cech smakowych oraz utratę wartości odżywczych (spowodowanym wyciekiem soku mięsnego). W następstwie produkty utrzymują świeżość przez dłuższy czas. Peklowanie mokre - prowadzone metodą nastrzykową lub zalewową. Metoda nastrzykowa polega na wprowadzeniu solanki za pomocą specjalnych urządzeń peklowniczych do wewnętrznych warstw mięsa. Metoda zalewowa polega na ułożeniu mięsa w basenach peklowniczych i zalania go solanką peklującą. Mięso przebywa przez cały okres peklowania  w mieszance peklującej z tym, że w połowie tego okresu dolne warstwy przekładane są na wierzch,...
Źródło: topranking.pl/1172/do,darka,s,zdradzam,tajemnice.php


Temat: Nie jecie wedlin chamy! [press]
służyły głównie: - wędzenie - suszenie - gotowanie i zamykanie w szczelnych naczyniach (obecnie pasteryzowanie) - sól używano tylko tyle ile było trzeba aby nie zniszczyć smaku, a nie jak obecnie,...
Źródło: topranking.pl/1745/nie,jecie,wedlin,chamy,press.php


Temat: Polak - konsument czy patriota?
zazu2 napisała: ale dzisiaj > nawet rolnicy ktorzy robia wlasne wyroby czesto dodaja saletry itd. Nie tylko dzisiaj. Tak się robi tradycyjne, polskie wędliny od co najmniej 200 lat: peklowanie, dojrzewanie ... temu) - wędzenie wysokotemperaturowe (krótsze) i niskotemperaturowe (dłuższe - produkty trwalsze). Że dziś produkcja w ogromnej większiości idzie na ilość, a nie na jakość - to już zupełnie inna sprawa... > ... Jezeli jestes > smakoszem to powinienes wiedziec ze dobre miesa to te suszone lub wedzone zaraz > po skruszeniu a nie gotowane w soli i saletrze. Jakim skruszeniu??? To się robi wyłącznie w przypadku dziczyzny! Mięso ras hodowlanych jest zupełnie inne i tego nie wymaga, a suszenie i wędzenie surowizny jest tradycją raczej śródziemnomorską - Polaków do tego trzebaby dłuuuuugo przekonywać... Problem ze takich mies w Polsce > praktycznie nie dostaniesz. Jezeli szukasz naprawde smacznego jedzenia to trzeb > a > zaczac od poczatku- swina karmiona wlasna pasza przez 9 miesieacy a nie ... przemiany materii), a z tą jakością mięsa z takich źródeł bywa baaardzo różnie. Coś o tym wiem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30,89044490,89044490,Polak_konsument_czy_patriota_.html




v